Veelgestelde vragen

De bijtelling voor privé gebruik van een youngtimer is 35% over de dagwaarde (WEV waarde: Waarde in het Economisch Verkeer). Indien de youngtimer een uitstoot heeft van 0 gram CO2 is de bijtellings zelfs nog lager, namelijk 17% van de dagwaarde. De youngtimer regeling brengt zakelijk rijden in premium auto's vanaf 15 jaar binnen handbereik van vele ondernemers. Meer weten? Lees ook onze andere FAQ. Of ga naar onze speciale youngtimer pagina, met meer informatie en voorbeelden van bijtelling van youngtimers.

De dagwaarde is de waarde die uw auto vandaag waard is. Of het bedrag wat uw auto waard was, vlak voor diefstal of schade. Andere auto waarden die gebruikt worden zijn: Fiscale waarde van uw auto of WEV waarde, waarde in het economisch verkeer.

Dagelijks stellen wij de fiscale waarde vast van vele auto's. Soms voor de bijtelling voor het zakelijk gebruik van een youngtimer. Dan weer om een auto van de zaak naar privé te brengen. Of natuurlijk om uw privé auto op de zaak te zetten.  Onze notarieel beëdigde auto taxateurs stellen deze fiscale waarde of ook wel WEV waarde genoemd (Waarde in het Economisch Verkeer), deskundig vast. Wij begrijpen ondernemers! Meer weten?

Kijk ook bij onze ander FAQ


Wat veel youngtimer rijders en accountants niet weten, is dat je jaarlijks de fiscale waarde opnieuw kunt laten vaststellen. Door gebruik, kilometers, ouderdom zal de WEV waarde (Waarde in het Economisch Verkeer) naar verwachting lager zijn. De investering van de hertaxatie van de fiscale waarde van uw auto, zal zich direct terug verdienen. Nieuwsgierig wat dit voor u gaat opleveren? Neem via whatsapp of het contactformulier contact met ons op. Of vul via onze online wev taxatie optie een nieuwe WEV waardebepaling aan. Jaarlijks hertaxeren van uw youngtimer geeft u ieder jaar een lagere bijtelling. 

Wij denken graag met u mee. Wij begrijpen ondernemen. 

Wilt u een prive auto op de zaak zetten zodat u autokosten kunt aftrekken van de belasting? Gaat u een auto van prive naar zakelijk rijden, dan moet u bijtelling betalen en is een Waarde Economisch Verkeer (WEV) taxatie nodig. Bij auto's die ouder zijn dan 15 jaar (ook wel een youngtimer genoemd) is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer.

Net als de meeste ondernemers rijdt u een (nieuwe) auto van de zaak. De kosten zijn aftrekbaar, de bijtelling hangt af van de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Fiscaal gezien is bijtelling als de auto ouder wordt minder interessant. U kunt de auto van de zaak prive gaan rijden en zakelijke kilometers gaan declareren. De fiscus wil in deze situatie een waardebepaling zien middels een Waarde Economisch Verkeer (WEV) taxatierapport.


Online Fiscale taxatie auto

In vier eenvoudige stappen vraagt u online bij WEV Taxatie een auto taxatie aan. U beschikt dan snel over de fiscale waarde van uw auto. In het geval van weinig schade heeft u binnen 24 u na het invullen van gegevens een WEV Rapport in een mail. Dit kan voor personenwagens en bedrijfswagens. Alle overige voertuigen dienen op locatie te worden getaxeerd. Haast? Kies voor de spoedoptie!


Fiscale taxatie auto op locatie

Indien uw auto meerdere schades heeft, dan is taxatie op locatie de beste oplossing.  Alle door ons geconstateerde schades nemen we mee in de waardebepaling. De meerprijs heeft u dan direct terug verdiend. De afspraak kan bij ons op locatie of natuurlijk bij u op locatie. Via het afspraakformulier of whatsapp (0620100710) kunt u een afspraak maken.

Fiscale taxatie overige voertuigen

Wilt u een vrachtwagen, trekker, oplegger, landbouwvoertuig of machinery laten taxeren? Neem dan contact met ons op via whatsapp (0620100710) of via het contactformulier, voor het maken van een afspraak.


Gebruikt u uw auto van de zaak (ouder dan 15 jaar) ook privé? Dan moet u voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van uw onderneming. Hoeveel u moet verrekenen hangt onder meer af van de waarde van de auto. De verrekening is altijd een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer.

Een erkend auto taxateur is een register taxateur die voorkomt in de registers van Stichting Register Experts & Motorvoertuigen (RETM], VRT of TMV. WEV Taxatie werkt met taxateurs die ook notarieel beëdigd zijn. De overheid stelt in haar regelgeving dat een taxatie dient te worden uitgevoerd door een erkend en onafhankelijk taxateur die geen deel uitmaakt van een bedrijf dat handelt in auto’s.

WEV taxatie staat voor Waarde Economich Verkeer (WEV) taxatie. De WEV is het bedrag dat voor het motorvoertuig bij aanbieding ten verkoop, op de voor de zaak meest geschikte wijze en na de beste voorbereiding, door de meest biedende gegadigde, zou zijn besteed. Let op: het is dus iets anders dan de handelsinkoopwaarde of de dealerverkoopwaarde. Het is de fiscale waarde van de auto op het moment van overschrijven.

Wilt u als ondernemer uw zakelijke auto naar privé brengen? Of wilt u een privé-auto op de zaak zetten? Of heeft u te maken met een boedelverdeling bij erfenis of scheiding? Of is een waardevaststelling nodig voor curatoren, banken, lease- en financieringsmaatschappijen, bij een gedwongen verkoop of faillissement? Dan is de waardebepaling van de auto in het economisch verkeer onmisbaar. Door een WEV taxatie te doen, voorkomt u discussie met de Belastingdienst. Alleen gecertificeerde en onafhankelijke taxateurs mogen een WEV auto taxatierapport maken. In het WEV taxatierapport staat de fiscale waarde van de auto op het moment van overschrijven.

Dit hangt van uw vraag en situatie af. Voor het laten opstellen van een WEV taxatierapport moet u betalen, maar het kan u zeker ook geld besparen. Zo voorkomt een gedegen taxatierapport discussie met de Belastingdienst over de bijtelling over bijvoorbeeld uw youngtimer of oldtimer.

Het is aan te raden om uw auto te taxeren wanneer u bijvoorbeeld een zakelijke auto privé wilt gaan rijden. Of juist een prive auto op de zaak wilt zetten. Maar ook bij een boedelverdeling bij erfenis of scheiding. Met een autotaxatie wordt de waarde van de auto bepaald in het economisch verkeer. Dit is ook nodig in het geval van gedwongen verkoop of wanneer een bedrijf failliet gaat. Niet geheel onbelangrijk: Een (klassieke) auto tussen de 15 en 30 jaar oud noemen we een youngtimer. De waardebepaling door een autotaxateur is dan belangrijk voor de Belastingdienst én verzekeraars. Een taxatierapport van een youngtimer voorkomt discussie met de Belastingdienst over de bijtelling.

Een youngtimer is een auto van 15 tot 30 jaar oud en is aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. De aanschafprijs kan aantrekkelijk zijn, net als de bijtelling. U laat een youngtimer bij aankoop taxeren voor de WEVwaarde. Vervolgens kunt u een keer in de 1 a 2 jaar een WEV taxatie van uw youngtimer doen. Immers wanneer de WEV waarde door het gebruik en het maken van kilometers minder wordt, gaat ook uw bijtelling verder omlaag.

De cataloguswaarde van de RDW (Dienst Wegverkeer) is de officiële nieuwprijs van een auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief: eenmalige BTW, eenmalige Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, ofwel de BPM en de waarde van de accessoires die de fabrikant bij de productie van de auto heeft aangebracht, zoals een navigatiesysteem of lichtmetalen velgen.

Bij de Belastingdienst wordt de dagwaarde van een auto ouder dan 15 jaar (youngtimer) bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer (WEV). Om die waarde te achterhalen maakt de fiscus gebruik van bronnen zoals de ANWB/Bovag koerslijst, maar kijkt zij ook naar websites als Marktplaats of Ebay. De details van elke auto worden ook geregistreerd bij het RDW.

De 'waarde in het economische verkeer' is de prijs (de economische waarde) die een onroerende zaak -dus ook een auto- zou kosten als die op dit moment verkocht zou worden. Het moet gaan om de redelijke prijs en is van fiscaal belang. Om deze waarde te bepalen, dient u dit goed te kunnen onderbouwen. Dit kunt u doen middels een WEV Taxatierapport van de auto.

Omdat u zo min mogelijk bijtelling en andere kosten wilt betalen! Voor een klassieker is een dagwaarde lastig te herleiden zijn. Wat voor de een een roestbak is, is voor de ander van onschatbare waarde. Een oldtimer taxatie door een erkende taxateur is de oplossing. Bovendien; wilt u uw oldtimer uitgebreider verzekeren dan WA, dan ontvangt de verzekeraar graag een taxatierapport die aan bepaalde eisen voldoet.

Klaas de Jong is eigenaar van Auto Taxatie DrieBergen en WEV taxatie. Hij is de autoriteit op het gebied van taxatie van een youngtimer, fiscale taxaties en/of classic car. Ook voor een WEV taxatie of onafhankelijke schouwing van een auto, van youngtimer tot oldtimer en klassieke auto bent u aan het juiste adres. Klaas de Jong is beëdigd taxateur bij het RETM register. De taxatierapporten van Auto Taxatie Utrecht worden opgesteld conform artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek.

De missie van WEV Taxatie is om de logische schakel te zijn voor álle auto taxaties.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden (Covey)

De visie van WEV Taxatie is dat ervaring, uitgebreide automotive kennis én het goed begrijpen van ondernemers de juiste combinatie is WEV taxaties snel, eenvoudig en passend bij iedere situatie uit te voeren. Nieuwe ontwikkelingen in de mobiliteit en op fiscaal gebied worden op de voet gevolgd. Eigenaar Klaas de Jong is dé gesprekspartner voor ondernemers met vraagstukken rondom waarde taxatie van voertuigen.

Een WEV taxatie online: € 99,-
Rapport met spoed, binnen 24 uur: + € 29,-
WEV taxatie online met aanvullende foto’s op één van onze fotolocaties: € 149,-

Een taxatie kan zowel online als op locatie plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de staat waarin u auto is.

WEVtaxatie.nl is aangesloten bij de Stichting Register Experts & Taxateurs Motorvoertuigen RETM en hanteert hun privacyverklaring voor de werkzaamheden. De bescherming van uw persoonsgegevens en de zorgvuldige behandeling daarvan is hiermee gewaarborgd. In de privacyverklaring leest u welke gegevens wij verzamelen en hoe wij daarmee omgaan.

Ja, WEVtaxatie.nl voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst. Klaas de Jong is beëdigd taxateur bij het RETM register.

De auto taxaties van WEVtaxatie.nl worden altijd gedaan door beëdigde taxateurs bij het RETM register.

Het RETM is de afkorting van Register Experts & Taxateurs Motorvoertuigen en bestaat sinds juni 2014. Sinds maart 2001 is de beëdiging en titelbescherming van makelaars en daarmee ook taxateurs vervallen. De toetsing van de vakbekwaamheid en deskundigheid is overgedragen aan de betreffende beroepsgroepen. Voor motorvoertuigen is dit sindsdien niet specifiek maar meer algemeen geregeld. Het RETM richt op de vakbekwaamheid en deskundigheid van motorvoertuig deskundigen.

WEV Taxatie maakt onder andere gebruik van de Koerslijst XRAY. De taxatiewaarde is gebaseerd op het XRAY taxatiesysteem en is sinds 2010 officieel geaccepteerd door de Belastingdienst.

Voor het opstellen van een WEV taxatierapport gebruiken wij onder andere de koerslijsten van AutotelexPRO. Autotelex is marktleider in motorvoertuigengegevens. De waarden in de database gelden voor veel professionals in de branche als norm.

Bent u van plan uw zakelijk auto over te nemen naar privé of andersom? Het is dan verstandig om een WEV taxatierapport op te laten stellen door een erkend taxateur.

De waarde van de auto in een WEV-rapport wordt vastgesteld aan de hand van verschillende koerslijsten. WEV taxatie maakt onder andere gebruik van AutotlexPro en Koerslijst XRAY. Ook de courantheid en kilometerstand zijn van invloed op de waarde. Maar ook iedere deuk, deuk of andere schade kan in het rapport worden opgenomen. U ontvangt een stevig onderbouwd en ondertekend rapport. Uitgevoerd door een erkend taxateur.

Ja, ook bij leasen heeft taxeren van een youngtimer nut. In de youngtimerregeling geldt weliswaar een hoger een bijtellingstarief van 35%, maar die wordt berekend over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Doordat u een WEV taxatie laat uitvoeren, toont u de juiste dagwaarde van een youngtimer aan.

WEV betekent de Waarde in het Economisch Verkeer ofwel fiscale waarde op moment van overname. Door de youngtimer-regeling kan het voor de zakelijke rijder zeer aantrekkelijk zijn om een auto ouder dan 15 jaar te rijden. De bijtelling bij privégebruik is 35% van de dagwaarde. Wij raden u aan om tijdig een WEV-taxatierapport voor uw youngtimer op te laten stellen om discussie met de Belastingdienst te voorkomen.

Laat uw auto taxeren door met een online WEV taxatie en je weet direct de waarde van de auto. De WEV van uw youngtimer kan jaarlijks dalen. Over deze waarde wordt uw bijtelling berekend. In sommige gevallen rekent men met de waarde waarvoor de auto is gekocht. Zorg voor de juiste WEV waarde van uw youngtimer en dat kan honderden euro's per jaar schelen aan belasting.

Een taxatierapport is vaak 3 jaar geldig en daarna moet je een nieuwe taxatie aanvragen om de waarde van uw auto opnieuw vast te stellen. Gebruikt u een youngtimer intensief? Dan raden wij aan de auto jaarlijks te taxeren. Dit kan u voordeel opleveren in de bijtelling.

De fiscale waarde is de officiële nieuwprijs inclusief het btw percentage en de BPM (belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen).en alle accessoires die zijn aangebracht door fabriek of importeur voordat de auto (en het kenteken) op naam zijn gezet.

Een erkend auto taxateur is een register taxateur die voorkomt in de registers van Stichting Register Experts & Motorvoertuigen (RETM], VRT of TMV. WEV Taxatie werkt met taxateurs die ook notarieel beëdigd zijn. De overheid stelt in haar regelgeving dat een taxatie dient te worden uitgevoerd door een erkend en onafhankelijk taxateur die geen deel uitmaakt van een bedrijf dat handelt in auto’s.

De Belastingdienst verwacht een onafhankelijke waardebepaling. WEV waardebepalingen worden door de fiscus alleen geaccepteerd door een onafhankelijke taxateur, die geen deel uitmaakt van een bedrijf dat handelt in auto’s.

Bij WEVtaxatie.nl worden alle taxaties uitgevooerd door notarieel beëidigde taxateurs aangesloten bij het RETM register (www.retm.nl)

In de meeste gevallen blijkt dat de vaststelling van de WEV waarde voordelen kan bieden. Zoals bij het van de zaak naar privé brengen van uw auto. Of juist van privé naar de zaak brengen van uw auto. Bovendien als uw auto 15 jaar of ouder is, kan dit behoorlijk in bijtelling schelen.

Een WEV taxatie is niet verplicht, maar voorkomt discussie met de Belastingdienst over de waarde van de auto. De fiscus vereist wel dat een taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend en onafhankelijk autotaxateur die geen deel uitmaakt van een bedrijf dat handelt in auto's.

Uw WEV taxatie rappport
binnen 24 uur geleverd

WEV waardebepaling aanvragen